Proč používat k mletí laboratorní mlýn?
Rozmělnění pevných nebo sypkých materiálů je nutné, pokud má materiál příliš hrubá zrna pro následné procesy, jako je analýza, dělení, míchání nebo další zpracování, a/nebo je vzorek příliš nehomogenní, takže malá část použitá pro analýzu není reprezentativní pro celý laboratorní vzorek.
Analýzy jsou nezbytné pro zajištění kvality, například při sledování výroby nebo vstupní kontrole zboží. Patří mezi ně spektroskopické a chromatografické metody. Vzhledem k tomu, že vlastnosti výrobku jsou často ovlivněny velikostí částic (např. extrakční, filtrační nebo absorpční schopností), je zmenšování velikosti pomocí laboratorního mlýna nezbytné také pro vývoj nových výrobků a výrobních postupů
Požadovaná jemnost
Častým požadavkem je: „Rozmělnit na jemno“. Pojem „prášek“ však není jednoznačný. Prací prášek, kávový prášek a prášek do pečiva jsou sypké výrobky, které se všechny hlásí k termínu „prášek“, ale mají velmi odlišné rozložení velikosti částic.
Dalším častým požadavkem je rozemlít vzorek „co nejjemněji“ pomocí laboratorního mlýnku. To však vždy vyžaduje vysoký příkon energie a mnoho času. Čas a energie znamenají v laboratorním provozu také náklady. Efektivnější je tento přístup: Ne tak jemně, jak je to možné, ale tak jemné, jak je nezbytné!
Je důležité, aby materiál vzorku byl analytické jemnosti. Požadovaná analytická jemnost se liší v závislosti na následné analytické metodě nebo následném procesu.
Je rozmělňování umění?
Umění drcení spočívá v přípravě vzorku laboratorním mlýnkem tak, aby byl získán reprezentativní jednotlivý vzorek, který má homogenní analytickou jemnost. Při výběru vhodného laboratorního mlýnku a mlecí sady je třeba zajistit, aby se během celého procesu přípravy nezměnily vlastnosti stanovovaného vzorku (např. obsah vlhkosti, obsah těžkých kovů atd.).
Kromě přesné znalosti zařízení to vyžaduje také zkušenosti se zpracováním různých materiálů. Pro nezávazné poradenství ohledně zařízení a aplikací
se obraťte na společnost Retsch.