Systém GrindControl sleduje a zaznamenává vývoj tlaku a teploty v kulovém mlýně.
Sledování dvou stavových veličin "tlak" a "teplota" poskytuje cenné informace o tom, co se děje uvnitř mlecí nádoby. Systém Retsch GrindControl se používá ke zlepšení přípravy vzorků, například materiálů citlivých na teplotu, ke kontrole koloidních nebo dlouhodobých procesů mletí nebo k úspěšnému provádění syntézy materiálů, jako je mechanické legování nebo mechanochemické procesy.
Systém GrindControl je k dispozici pro planetové kulové mlýny PM 100, PM 300 a PM 400, ale i pro oscilační mlýny MM 500 nano a control a pro mlýn Emax. Systém se skládá z hardwaru pro měření tlaku a teploty a analytického softwaru.
Sledování a dokumentace teploty a tlaku v mlecí nádobě jsou zajímavé jak pro výzkum, tak pro kontrolu kvality.
Používá se ke zlepšení:
Kvality: Teplota a tlak mohou významně ovlivnit kvalitu konečného produktu zpracovaného v kulovém mlýně. Sledováním těchto dvou veličin lze zajistit kvalitu konečného výrobku.
Efektivity: Vývoj teploty při mletí může významně ovlivnit výsledek mletí materiálu, protože některé vlastnosti materiálu závisí na teplotě. Sledováním aktuální teploty lze zajistit, aby byl vzorek rozemlet za optimálních podmínek.
Bezpečnosti: Během procesu kulového mletí může docházet k vysokým teplotám a tlakům, které mohou být potenciálně nebezpečné. Sledování teploty a tlaku může zajistit, že proces kulového mletí zůstane ve stanovených mezích.
Detekce chyb: Náhlá změna teploty nebo tlaku při procesu mletí v kulovém mlýně může znamenat, že proces mletí neprobíhá optimálně. Průběžným sledováním těchto parametrů lze včas odhalit odchylky, což umožňuje rychle identifikovat a odstranit potenciální problémy.
Software GrindControl je malý a intuitivní program, který lze snadno nainstalovat do počítače. Software zaznamenává a ukládá přenášené údaje o tlaku a teplotě. Data jsou během měření sledována v reálném čase a po měření je lze exportovat ve formátu .pdf nebo .csv.
Další funkce softwaru:
Sledování dvou veličin „tlak“ a „teplota“ poskytuje cenné informace o tom, co se děje uvnitř mlecí nádoby. Systém GrindControl společnosti RETSCH se používá k řízení koloidních nebo dlouhodobých procesů mletí nebo k úspěšnému provádění materiálových syntéz, jako je mechanické legování nebo jiné mechanochemické procesy. Systém GrindControl je k dispozici pro planetové kulové mlýny PM 100, PM 300 a PM 400, pro oscilační mlýny MM 500 nano a MM 500 control a také pro vysoce výkonný kulový mlýn Emax. Skládá se z hardwaru pro měření tlaku a teploty a analytického softwaru.
Mechanochemická syntéza byla provedena v oscilačním mlýně MM 500 nano s použitím 125 ml nerezové mlecí nádoby, vybavené systémem GrindControl pro monitorování plynu a tlaku. Elementární prekurzory byly do nádoby zavedeny společně s kuličkami z nerezové oceli o rozměrech 32 x 10 mm. Reakce probíhala ve vzdušné atmosféře při frekvenci 20 Hz. Proces mletí byl zastaven, když náhlá změna teploty a tlaku signalizovala úspěšné dokončení MSR.
Mechanicky indukovaný samopropagační reakční děj při syntéze byl monitorován pomocí systému GrindControl. Po 20 sekundách mletí došlo k explozi, která vedla k výraznému zvýšení tlaku z 0 na 730 mbars a k nárůstu teploty. V této aplikaci umožnil systém GrindControl přesně sledovat dobu vznícení během syntézy, což byl jediný parametr, který reakci zajímal. [8]
Při přípravě teplotně citlivých materiálů k analýze je důležité zajistit, aby se analyzované látky během homogenizace zahříváním nezměnily. Pokud například teplota během mletí stoupne nad 40 °C, může dojít ke změně API, vitamínů nebo těkavých složek.
Při mokrém mletí se teplota uvnitř nádoby výrazně zvyšuje v důsledku vysokého příkonu energie a delší doby mletí. Kromě toho mohou být vysoké i hodnoty tlaku, například při použití alkoholů jako disperzního média. Sledování teploty a tlaku pomáhá zajistit bezpečnější provoz a usnadňuje řízení procesu.
Při použití kulových mlýnů k přeměně chemických procesů jsou pro dosažení požadovaných vlastností konečného produktu vyžadovány specifické teplotní nebo tlakové podmínky. Měření tlaku a teploty lze použít ke studiu podmínek, za nichž probíhají konkrétní reakce.
Nejlepší řešení pro Vaší přípravu vzorků najdete v naší aplikační databázi
Ve víku je integrován vysílač, který vysílá signály z tlakových a teplotních čidel do přijímače připojeného k počítači. K přenosu se používá zabezpečený standardní průmyslový protokol. Pro zjištění teploty uvnitř mlecí nádoby je teplotní čidlo tepelně odděleno. K ochraně snímače tlaku před znečištěním se používá filtr.
Software GrindControl je intuitivní srozumitelný program, který umožňuje sledovat měřené veličiny v reálném čase a dosahovat naměřených hodnot. Naměřená data přenesená do počítače se ukládají ve formě protokolu o měření do seznamu postupných měření a data lze exportovat pro další zpracování.
Aplikace | měření tlaku a teploty na PM 100, PM 300, PM 400, Emax, MM 500 nano/control |
Oblast použití | biologie, chemie / plasty, geologie / metalurgie, medicína / léčiva., potraviny, sklo / keramika, stavební materiály, strojírenství / elektronika, syntéza materiálů / zemědělství, životní prostředí / recyklace |
Vstupní materiál | tvrdé, středně tvrdé, měkké, křehké, elastické, vláknité |
Princip redukce velikosti zrna | náraz, tření |
Rozsahy měření | tlak plynu: 0 - 500 kPa (5 barů) teplota: -25 °C - +90 °C (přesnost 1% pro 0 - 70 °C) |
Velikost dávky / vstupní množství* | 45 ml (MM); max. 220 ml (PM) |
Suché mletí | ano |
Mletí za mokra | ano |
Kryogenní mletí | ano min. -25 °C |
Druhy mlecích nádobek | Nádoby Screw-Lock (MM) a EasyFit (PM) s integrovaným bezpečnostním uzávěrem |
Materiál mlecích nástrojů | kalená nerezová ocel, oxid zirkoničitý |
Velikosti mlecích nádob | 125 ml (MM); 250 ml & 500 ml (PM) |
Přenosová frekvence | 1 /s |
Rozhraní | PC Software "GrindControl-Center" (Bluetooth připojení až do 5 m) |
Elektrické napájení | baterie (doba provozu až 90 h) |
Příslušenství | mlecí nádoba, pomůcka pro otevírání, čisticí nástroje, o-kroužek, software pro PC (PC není součástí dodávky), USB-Bluetooth dongle, filtr |
Váha netto | víko se senzorovou jednotkou 1660 g (PM); 340 g (MM) |
Normy | CE |
Technické požadavky | PC s min. Windows 10 a USB 2.0 |
Software | živé sledování naměřených dat, kompletní protokol o měření, ukládatelné šablony, seznam provedených měření, export dat ve formátu .pdf a .csv |
Výhrady k technickému řešení a nedostatkům
[8] Reaction scheme and performance of the experiments: Dr. Matej Balaz, Institute of Geotechnics, Slovak Academy of Sciences (SAS).