Oscilační mlýny rychle a účinně rozmělňují a homogenizují malé objemy vzorků nárazem a třením. Tyto kulové mlýny jsou vhodné pro suché, mokré a kryogenní mletí a také pro rozrušování buněk za účelem získání DNA/RNA nebo proteinů. Pro speciální aplikace, jako je mechanosyntéza, nabízejí jedinečná řešení. Oscilační mlýny jsou dobře známé pro svou snadnou obsluhu a malou plochu ve srovnání s jinými typy kulových mlýnů.
Mlecí nádoby oscilačních mlýnů vykonávají radiální oscilace v horizontální poloze. Setrvačnost mlecích koulí způsobuje, že s vysokou energií narážejí na materiál vzorku na zaoblených koncích mlecích nádob a rozmělňují jej. Mletí s vysokou energií je možné díky provozu při vysokých frekvencích až 35 Hz. Pohyb mlecích nádob a kuliček způsobuje další mlecí účinky třením a navíc vede k účinnému promíchání vzorku. Stupeň promíchání lze zvýšit použitím několika menších kuliček.
Oscilační mlýny se používají pro mletí měkkých, tvrdých, křehkých a vláknitých materiálů za sucha i za mokra. Díky svým malým rozměrům, snadnému použití a velmi krátké době mletí jsou v laboratoři skutečnými všestrannými pomocníky.
Oscilační mlýny se ideálně hodí pro úkoly ve výzkumu, jako je mechanochemie (mechanosyntéza, mechanické legování a mechanokatalýza) nebo ultrajemné koloidní mletí v nanometrovém měřítku, a také pro rutinní úkoly, jako je míchání a homogenizace.
Jsou také široce používány k narušování buněk pro extrakci DNA/RNA pomocí skleněných perliček. Pro extrakci proteinů nebo analýzu metabolomu lze zpracovat až 240 ml buněčných disperzí.
Zásadní výhodou oscilačních mlýnů je jejich velká univerzálnost - u některých modelů v kombinaci se schopností aktivně chladit nebo zahřívat vzorky, což umožňuje řízenější konfigurace než u jiných kulových mlýnů. V oblasti mechanochemie je možnost řídit reakce uvnitř mlecí nádoby velmi výhodná.
V závislosti na modelech lze použít teploty až do -196 °C nebo až do 100 °C. Oscilační mlýny jsou k dispozici s 1, 2 nebo 6 mlecími stanicemi. Nádoby a koule jsou k dispozici v různých velikostech, provedeních a materiálech.
Oxid titaničitý
mokré mletí
slitiny kovů
suché mletí
vlasy
suché mletí
guma na pneumatiky
kryogenní mletí
CryoMill je určen pro kryogenní mletí při -196 °C, zatímco regulace MM 500 pokrývá teplotu od -100 °C do +100 °C s regulací teploty od -100 °C do 0 °C.
Chlazení je výhodné např. pro:
Najít materiál nástroje s vhodnou tvrdostí je jednoduché: Materiál musí být tvrdší než vzorek. Pokud je materiál méně tvrdý, mohly by být mlecí kuličky rozmělněny částicemi materiálu vzorku.
Nedoporučuje se používat mlecí nástroje z různých materiálů, např. nádobu z oceli s kuličkami z oxidu zirkoničitého. Jednak otěr z obou materiálů ovlivní výsledek analýzy, jednak se zvyšuje opotřebení nástrojů.
Klasické oscilační mlýnky pracují se šroubovacími mlecími nádobami, které jsou navrženy pro rychlou manipulaci a pulverizaci malých množství vzorků. Nádoby jsou k dispozici z kalené oceli, nerezové oceli, karbidu wolframu, achátu, oxidu zirkoničitého a PTFE.
Modely MM 500 nano a MM 500 control pracují s nádobkami se šroubovacím plochým víčkem. Tyto nádoby jsou tlakotěsné až do 5 barů, integrovaný bezpečnostní uzávěr umožňuje pohodlnou manipulaci. Nová konstrukce nádob je velmi výhodná pro mokré mletí a pulverizaci vláknitých vzorků, jako jsou vlasy.
Díky plochému víku lze plně využít nominální objem, například při mletí vláknitých vzorků, nebo zajistit optimální směs vzorku, malých mlecích kuliček a kapaliny pro mokré mletí.
Mezi dostupné materiály patří kalená ocel, nerezová ocel, karbid wolframu a oxid zirkoničitý zajišťující přípravu vzorků bez kontaminace. K dispozici jsou aerační víčka pro všechny velikosti nádob a materiály, např. pro mletí v inertní atmosféře.
Nádoby se šroubovacím plochým víčkem MM 400, MM 500 vario, CryoMill | Šroubovací nádoby MM 500 nano, MM 500 control | |
Různé materiály nádob | 7 (4) | 4 |
Velikosti nádob | 1.5 | 5 | 10 | 25 | 35 | 50 ml | 50 | 80 | 125 ml |
Aerační víčka | ne | ano |
GrindControl | ne | ano |
Integrovaný bezpečnostní uzávěr | ne | ano |
Vhodné pro suché mletí | ano | ano |
Vhodné pro mokré mletí | Omezení - konstrukce nádoby není optimální pro použití 60% naplnění. | Ano, navrženo tak, aby platilo pravidlo 60 % naplnění nádoby. |
Mletí vláknitých vzorků | ano | Ano, velmi snadná manipulace, protože víčka jsou plochá a celý objem nádoby lze použít k naplnění objemného vzorku. |
U suchého mletí se obvykle dosahuje nejlepších výsledků při použití tzv. pravidla jedné třetiny. To znamená, že přibližně jedna třetina objemu nádoby by měla být vyplněna mlecími kuličkami. Podle tohoto pravidla platí, že čím menší jsou kuličky, tím více jich musí být odebráno, aby zaplnily třetinu nádoby. Další třetina objemu nádoby by měla být vyplněna materiálem vzorku. Zbývající třetina je volný prostor umožňující pohyb kuliček uvnitř, aby bylo dosaženo požadované energie mletí pro rychlou pulverizaci vzorku.
Při dodržení tohoto pravidla je zajištěna požadovaná energie drcení a zároveň je v nádobách dostatečné množství materiálu vzorku, aby nedocházelo k jeho opotřebení.
1. Jedna třetina volného prostoru
2. Jedna třetina vzorku
3. Jedna třetina mlecích koulí
U vláknitých materiálů nebo materiálů, které při pulverizaci výrazně ztrácejí objem, se doporučuje vyšší úroveň plnění vzorku. Ve sklenici musí být dostatečné množství vzorku, aby se minimalizovalo opotřebení. V případě potřeby je možné po několika minutách přidat materiál vzorku, aby byl zachován minimální požadovaný objem.
1. Dvě třetiny vzorku
2. Jedna třetina mlecích koulí
Pro výrobu částic o velikosti do 100 nm nebo menší je nutné spíše mokré mletí a princip tření než princip nárazu. Toho se dosáhne použitím mnoha malých mlecích kuliček s velkým povrchem a mnoha třecími body. V důsledku toho je třetinová úroveň naplnění, která se doporučuje pro procesy suchého mletí, nahrazena pravidlem 60 %, což znamená, že 60 % nádoby je naplněno malými kuličkami. Množství vzorku by mělo činit přibližně 30 %. Nejprve se do sklenic přidají malé kuličky (podle hmotnosti!) a poté se přidá a promíchá vzorek. Nakonec se pečlivě promíchá disperzní kapalina.
Oscilační mlýny patří do rodiny kulových mlýnů a vyznačují se malými rozměry, rychlým zpracováním a velkou univerzálností.
Používají se k míchání, pulverizaci a homogenizaci tvrdých, středně tvrdých, křehkých, měkkých, elastických a vláknitých materiálů vzorků.
Zmenšování velikosti se provádí nárazem a třením. Oscilační mlýny Retsch jsou k dispozici s jednou, dvěma nebo šesti mlecími stanicemi.
Oscilační mlýny se používají k suchému, mokrému a kryogennímu rozmělnění malých objemů vzorků během několika sekund. Vytvářejí potřebný příkon energie pro mletí v nanorozměrech.
Typickou oblastí použití je rozrušování buněk skleněnými perličkami pro extrakci DNA/RNA a proteinů.
Oscilační mlýny se také často používají v oblasti mechanochemie, zejména ty modely, které poskytují možnost chlazení a ohřevu.
Vzorek materiálu a mlecí koule se naplní do mlecí nádoby, která se upne do mlýna. Radiální oscilace, které mlýn vykonává, vedou k rozmělnění vzorku nárazem a třením mlecích koulí. Vzorek je rovněž důkladně promíchán pohybem nádoby a kuliček.